Smakowite rumuńskie sery

Oryginalne rumuńskie sery, to gwarancja niepowtarzalnego smaku i wysokiej jakości. Najlepsze produkty powstające z najlepszego mleka, odpowiednio traktowane, starannie obrabiane… trafiają na stoły najznakomitszych restauracji. Równie wyborne, jak sery produkowane przez zakłady mleczarskiesery domowej roboty, które zachwycają w takim samym stopniu. Sery te, wykorzystywane do warzywnych sałatek, past kanapkowych, zapiekanek, musów, egzotycznych słodkości, jak np. mamaliga, jako składnik ciast do wypieków lub ich właściwe nadzienie, a także jako dodatek do dań mięsnych, a nawet samodzielne danie w postaci drobnej zakąski bądź wyśmienitego smakołyku z rusztu.

W Rumunii, wszelkiego rodzaju sery pozyskuje się przede wszystkim z mleka owczego, które w tym względzie wiedzie prym. Najpopularniejszym owczym serem w tym kraju jest zaś sławetna bryndza, otrzymywana z mleka bunz, będąca bardzo miękkim, puszystym, podpuszczkowym serem, który dojrzewa za przyczyną enzymów pleśniowych w procesie ok. dwutygodniowego leżakowania.

Inną, równie znaczącą odmianą sera rumuńskiego jest kaszkwał (rum. cascaval) który powstaje na dwa sposoby: z mleka owczego albo mleka krowiego z masy parzonej. Jest to ser dojrzewający o zwartej konsystencji, twardy, posiada specyficzny pikantny posmak, który nasila się w procesie dojrzewania.

Mówiąc o rumuńskich serach nie sposób nie wspomnieć także o Branza de Burduf– serze, który powstaje w dość oryginalnych i nietypowych okolicznościach. Mleko owcze potraktowane ciepłem przed właściwy okres czasu przybiera postać sera aczkolwiek, to dopiero początek jego drogi do doskonałości. Niewielkie kawałki takiego sera są bowiem w następnej kolejności ręcznie wyrabiane w drewnianej wanience po czym, trafiają do oczyszczonych żołądków lub skór owczych bądź do probówki z kory sosnowej. Jednakże, tylko umieszczenie Burdufa w naturalnych warunkach sprawia, że może być przechowywany przez naprawdę długi czas.

Ser, w jakiejkolwiek postaci by nie występował, niezmiennie stanowi bogate źródło drogocennego białka, tak istotnego dla naszego organizmu. A jeśli w grę wchodzi ser z mleka owczego, to jego dobroczynne działanie na ludzki organizm przybiera jeszcze silniejszy oddźwięk…