Pyszne rumuńskie sałatki

Wszelkiego rodzaju sałatki, ze względu na ingrediencje, z których powstają (warzywa, zioła, owoce, ryby) są traktowane raczej jako przystawki przed daniem zasadniczym lub jego element, a także jako drobne przekąski między kolejnymi posiłkami (śniadanie-obiad-kolacja) rzadziej zaś jako samodzielne danie. Niemniej jednak, pełnią bardzo ważną rolę w toku żywieniowym albowiem, pobudzają apetyt przed głównym daniem, a spożywane między właściwymi posiłkami pozwalają uniknąć uczucia głodu zwłaszcza, gdy przerwa czasowa, która je dzieli jest dłuższa aniżeli 3 godziny. Poza tym, sałatki są idealne dla osób dbających o linię i zdrowie , gdyż zawierają mnóstwo drogocennego błonnika usprawniającego procesy trawienne oraz witamin.

Salata bucuresti, to jednak z ciekawszych propozycji. Jest idealna do jako dodatek do pieczeni, kotletów oraz mięs z rusztu. Przyrządza się ją z tłustego sera białego (niepowtarzalny smak zagwarantują oryginalne sery z Rumunii), zielonych ogórków oraz bazylii. Całość polewa się sosem sałatkowym zrobionym na bazie oleju słonecznikowego oraz octu winnego z dodatkiem soli i czosnku.

Salata de cartofi taraneasca, to z kolei sałatka, której głównym składnikiem są ziemniaki. Istnieje wiele dobrych przepisów na sałatki ziemniaczane aczkolwiek, siła tej konkretnej tkwi w prostocie oraz… w oliwkach! Do jej przyrządzenia potrzebujemy bowiem jedynie ziemniaczanych talarków, wspomnianych wcześniej oliwek (bez pestek), cebuli, szczypiorku, oleju słonecznikowego oraz kolorowego pieprzu do smaku i dekoracji.

Salata de vinete, czyli sałatka bakłażanowa jest równie łatwa do zrobienia jak jej poprzedniczki aczkolwiek, wymaga nieco więcej czasu, gdyż jej zasadniczy składnik, a więc bakłażany, muszą wpierw zostać upieczone w piekarniku wraz ze skórką, a następnie obrane i drobno pokrojone. Kolejnym krokiem jest posiekanie natki pietruszki, czosnku oraz cebuli, a w końcu połączenie wszystkich składników z dodatkiem oleju słonecznikowego, octu winnego i soli.

Alternatywą dla tejże sałatki może stać się pasta bakłażanowa, która idealnie sprawdzi się również jako dodatek do  dań obiadowych- mięs, makaronów, oraz na kanapki.

Na przykładzie sałatek, tych rumuńskich  i wszystkich innych, mamy szansę przekonać się, iż można jeść smacznie i zdrowo jednocześnie, i że potrawy z warzyw wcale nie muszą być takie… nijakie.