Mięsne dania obiadowe z grilla

Tradycyjne rumuńskie potrawy z rusztu charakteryzują się specyficznym, mocnym i wyrazistym, często bardzo ostrym i pikantnym smakiem, będącym następstwem wykorzystania całej palety przypraw podczas ich przygotowywania. Takim typowo mięsnym daniem obiadowym w Rumunii jest ostre mititei nazywane także mici (czyt. miczi), które ma postać kiełbasek z mięsa mielonego doprawionych czosnkiem oraz dużą ilością pikantnych przypraw. Są one stosunkowo małe dlatego też, jedno danie składa się z kilku sztuk w zależności o rozmiaru tychże kiełbasek.

Inną, równie smakowitą propozycją mięsnego dania zasadniczego jest niewątpliwie kotlet (mushi) z mięsa wołowego (de vaca), cielęcego (porc) lub jagnięcego (miel) wcześniej oczywiście odpowiednio potraktowany, a następnie upieczony na mocno rozgrzanym ruszcie. Zaś, amatorom mięsa drobiowego poleca się piept de pui, a więc soczystą pierś z kurczaka, która wprost rozpłynie się w ustach!

Rumuńskie sarmale, będące odpowiednikiem naszych polskich gołąbków z pewnością także uraczą nas oryginalnym smakiem i aromatem zresztą, z podobnym skutkiem jak typowo włoska potrawa jaką jest spaghetti aczkolwiek, w nieznanym nam dotąd wydaniu rumuńskim. A jeśli poszukujemy czegoś naprawdę nowego i nietypowego, to takich wrażeń bez dwóch zdań dostarczy nam potrawa o wdzięcznej nazwie creier pane cu sunca, pod którą kryje się panierowany móżdżek z szynką…

Ponadto, do każdego dania, zarówno mięsnego jak i każdego innego, podaje się, w zależności od indywidualnego gustu, dodatki takie jak, np. ziemniaki z wody, ziemniaki smażone lub puree, frytki, ryż, makaron albo chleb. Krótko mówiąc: do wyboru, do koloru. Kuchnia rumuńska jest bowiem otwarta na indywidualne preferencje każdego człowieka zatem, od rumuńskiego stołu nikt nie ma prawa odejść głodny.